More Photos of Our “Greenovation” 2

Here is the upstairs, where we corrected some design flaws in the original house.

BEFORE AFTER

Hallway before

Hallway before

Hallway after

Hallway after

The Hallway was wasting space. Bedroom 2 door was on the left and Bedroom 1 was down a short hall to the right. The Bedroom 2 door is now straight ahead and includes some of the previous hallway.

Upstairs Hall before

Hallway before

Hallway after

Hallway after

The Hallway had a flat wall on the right. Bedroom 1 was accessed by two successive tight right turns due to the placement of the chimney. Now the Bedroom 1 door opens onto the hallway. The chimney is almost invisible. In addition, the door to the upstairs bathroom was moved to the left, allowing the light from the bathroom window to stream into the hallway.

Upstairs Bathroom before

Upstairs Bathroom before

Upstairs Bathroom after

Upstairs Bathroom after

The Upstairs Bathroom had jutting walls that cramped the space. The wall on the right was the linen closet. The Upstairs Bathroom has a new layout without walls, opening up the space. This new layout allows a “Tea for Two” bathtub to fit in. Access to the linen closet is now through a hallway door to the right of the bathroom door.

Bedroom 1 before

Bedroom 1 before

Bedroom 1 after

Bedroom 1 after

Bedroom 1 had a very narrow door entry, as it was bordered by two two-foot deep walls; one was the chimney the other was the closet. This narrow neck, along with the two tight right turns to get to the door from the hallway, made it very difficult to move furniture in and out of the room. Now Bedroom 1 has direct access to the hallway.

Bedroom 1 before

Bedroom 1 before

Bedroom 1 after

Bedroom 1 after

The closet in Bedroom 1 is now flush with the wall, enclosing the chimney within it. The room no longer feels cramped and furniture is easy to get in and out of it. Note the window is larger for emergency egress.

Bedroom 2 before

Bedroom 2 before

Bedroom 2 after

Bedroom 2 after

Bedroom 2 was cramped and irregularly shaped due to the hall wall. The new door placement allows the closet to lie flush with the wall. By incorporating some of the previous hallway the room becomes rectangular. Note the window is larger for emergency egress.