More Photos of Our “Greenovation”

Ira performed general contracting duties. It was not an easy task, but it saved us about 20% of the overall cost. We hired and coordinated the framing contractor, the concrete contractor, plumber, tiler, insulation installer, drywaller, trim specialist and our good friend who was the electrician.

Demolition began July 19th and we moved back in October 30th. After we returned the solar panels and the geothermal heat pump system were installed.

Here are two during photos:

Living room without walls

Living room without walls

Steel I-beam that replaced structural wall

Steel I-beam that replaced structural wall

BEFORE AFTER

Roberti-Zucker house before

Roberti-Zucker house before construction

Roberti-Zucker house after

Roberti-Zucker house after construction

We converted the garage to living space. It became our library and is an extension of the living room.

Roberti-Zucker house rear before

Roberti-Zucker house rear before construction

Roberti-Zucker house rear after

Roberti-Zucker house rear after construction

We opened up half of the back of the house to install sliding glass doors to the backyard. It really brings the outdoors into the room and adds visual space.

Living Room at front entrance before

Living Room at front entrance before

Living Room after

Living Room at front entrance after

We kept the cathedral ceiling in the original part of the living room, while removing the faux beams and open, deck-like railing of the staircase. We also moved the ceiling fan so that the light from the skylight wouldn’t flicker when the fan is on.Removing the wall to the garage also altered the railroad-like quality of the living room and allowed furniture to be rearranged. The TV and electronics were previously under the open staircase. Now the TV is over the fireplace and the electronics are in the corner of the library.

The stair treads and the mantlepiece were made from one of the oak trees we removed, sadly, to provide sunlight for the solar panels. Once milled, we found both trees were very rotten and would have come down during SuperStorm Sandy. Because of the wood rot we realized less board feet and had to buy oak lumber to complete the trim on the staircase.

We did the refacing of the fireplace ourselves after we moved back in.

Garage before

Garage before

Library after

Library after

The library showcases our book collection as well as accommodating small meetings. The built-in bookcases were designed and built by Mind Designs of Bohemia.

Kitchen before

Kitchen before

Kitchen after

Kitchen after

The kitchen was tiny and the cabinets were dark. By moving the door from the kitchen to the dining room we gained six feet more counter and cabinet space. We also removed the soffit. The lighter oak Forest Stewardship Council-certified cabinets created even more of a feeling of spaciousness. Under-cabinet and over-cabinet lighting completed the look and feel of light and roominess.

Dining room before

Dining room before

Dining Room after

Dining Room after

Meanwhile, the entire north-facing wall in the dining room became sliding glass doors that brought in more light and the outdoors. The R value of the insulated double-pane doors is probably about the same as the R value of the original wall.
More photos